Forbrukslån for studenter

Studenter har sjeldent for mye penger på konto og studietiden fører i tillegg med seg mange utgifter. Vi er så heldige i Norge at de fleste har rett til studielån, men disse utbetalingene dekker så vidt det aller mest nødvendige av utgifter til bolig og mat. Da kan et forbrukslån gjøre en stor forskjell.

Det sosiale

Studietiden er en viktig tid. Ikke bare fordi du investerer i ny kunnskap og en mer imponerende CV, men også fordi du knytter bånd og skaper minner for livet. Når du starter på et nytt studie kjenner som regel ingen hverandre fra før av, og spesielt de første månedene er det viktig å tilbringe tid sammen utenom forelesningene. Men også etter man har blitt bedre kjent har det mye å si at du opprettholder de nye vennskapene. Når eksamenstiden nærmer seg kan det gjøre en stor forskjell at man kan koble av sammen og tenke på andre ting, eller bare gi hverandre litt støtte.

Sosialisering for studenter betyr ofte en del alkohol og mat. Det er ikke uvanlig å dra ut på byen flere ganger i uken, spesielt ikke om man blir en sammensveiset gjeng med et fast stamsted. Det er også både raskere og hyggeligere å dele en pizza i blant, enn å lage middag fra bunnen av når man trenger en pause fra lesingen.

Bøker og utstyr

Hvor mye du må ut med til bøker og utstyr, varier veldig fra studie til studie, men det er sjeldent billig. Du kan selvfølgelig spare noen hundrelapper om du kjøper brukt, men det er ikke alltid en mulighet. Når pensumet oppdateres og nye fagbøker kommer ut, har du ikke så mye bruk for de tidligere utgavene. Det kan også bety at du ikke får solgt dine egne bøker når du er ferdig med dem.

Dessuten kan du aldri helt vite hva du betaler for, og det er ikke alltid like praktisk å få en bok full av notater og brettede sider. På toppen av det, kan du være nødt til å betale for alt fra avanserte kalkulatorer til laboratoriefrakker, avhengig av hvilke fag du studerer. Da er det synd å bare sitte igjen med noen kroner til nudler når alt er kjøpt inn.

Husleie i studietiden

De færreste av oss blir boende hjemme mens vi tar høyere studier. Selv om skolen skulle ligge nære nok til at du fortsatt kan sove på gutterommet eller jenterommet, så er det fortsatt ikke det mest optimale. Studenthybler er selvfølgelig billigere per kvadratmeter enn de fleste andre leiligheter du finner, men så får du heller ikke så mye mer for pengene enn akkurat det mest nødvendige. Dessuten er det mange aktører som prøver å utnytte unge studenter med lite erfaring på boligmarkedet. Det er heller ikke plass til alle hvert år. Da kan det uansett være mer fristende å flytte inn i et hyggelig kollektiv istedenfor.

En tid det er verdt å investere i

Kort sagt, går en stor andel av studielånet til å bare ha tak over hodet og et sosialt liv. Det kan kanskje føles unødvendig å ta opp et forbrukslån når du allerede mottar studielån, men det trenger det ikke være. Så lenge du fullfører studiet slipper du å betale tilbake hele studielånet. I tillegg er rentene lave, og lånet betales tilbake i små, faste betalinger når du senere begynner å jobbe. Derfor er ikke dette et lån du vil merke veldig i det lange løp.

Det som derimot vil ha en større plass i livet ditt senere, er de gode minnene fra studietiden. Derfor bør du gjøre det beste ut av det før det er over.