Fakta om refinansiering

Å refinansiere gjeld og kreditter kan være lønnsomt. Med så mange tilbud på markedet, kan det likevel være vanskelig å finne fram. Her får du en liten innføring i refinansiering, og noen fakta om hvordan og hvorfor refinansiere.

Hva er refinansiering

Når du refinansierer gjeld, tar du opp et nytt og større lån for å nedbetale ett eller flere andre lån. Du kan også refinansiere ved å øke boliglånet. Målet med å refinansiere gjeld er å få bedre vilkår knyttet til renter og gebyrer. Du kan også refinansiere for å øke eller redusere nedbetalingstiden på dine lån.

Fordeler med å refinansiere

Det finnes flere fordeler med å refinansiere. Du kan blant annet:

  • Spare penger ved å samle flere lån
  • Få reduserte kostnader knyttet til renter og gebyrer
  • Bli gjeldsfri raskere med kortere nedbetaling
  • Betale mindre hver måned med lenger nedbetalingstid
  • Bli kvitt dyre smålån og kreditter raskt
  • Mer oversiktlig nedbetalingsplan

Hvordan spare penger med å refinansiere

Du kan spare penger ved å refinansiere på flere forskjellige måter. Har du flere lån og kreditter, kan du samle lånene i ett større lån. Når du samler flere lån i ett, vil du redusere antall banker du må betale renter og gebyrer til. Dette vil igjen spare deg for mye penger totalt sett.

Du kan også spare penger ved å øke avdragene dine. Med færre eller lavere renter og gebyrer kan du betale mer ned på lånet, og slik nedbetale lånet raskere. Når nedbetalingstiden blir kortere vil du spare penger. Dette da du betaler renter og gebyrer over en kortere periode.

Hvordan refinansiere

Det finnes tre ulike måter å refinansiere gjeld på:

  1. Refinansiere boliglån
  2. Refinansiere med sikkerhet i boligen
  3. Refinansieringslån uten sikkerhet

Refinansiering av boliglån

Når du refinansierer med boliglån, søker du om å øke boliglånet. Du kan øke boliglånet for å inkludere andre lån og kreditter, eller for å betale for uforutsette utgifter eller oppussing. Skal du refinansiere med boliglånet, kan du låne inntil 85 % av boligens verdi, minus det du har i boliglån fra før. For eksempel om verdien på boligen er 3 millioner kroner, kan du låne inntil 2,55 millioner kroner. Har du boliglån på 2 millioner, kan du derimot låne 550 000 kroner til refinansiering.

Refinansiering med sikkerhet

Å refinansiere med sikkerhet skjer relativt likt som refinansiering av boliglån. Forskjellen er at du ikke søker om å øke boliglånet, men om et lån med sikkerhet i boligen. Dette lånet kan også utgjøre maksimalt 85 % av boligens verdi. Denne metoden er mest aktuell om du ikke har boliglån, eller minimalt igjen å betale på dette.

Refinansieringslån uten sikkerhet

Et refinansieringslån er et forbrukslån som brukes til refinansiering. Dette kan brukes til å refinansiere alle andre lån uten sikkerhet, som smålån og kredittkort. Du kan søke om inntil 600 000 kroner til å refinansiere usikrede lån, og nedbetale lånet på maksimalt 15 år.

Når du søker om refinansieringslån, må bankene kunne tilby bedre vilkår for å kunne innvilge lånet. Hvis de ikke kan gi deg et bedre tilbud, vil du sannsynligvis få avslag på søknaden. Det lønner seg derfor å søke hos flere banker. På denne måten vil du øke sannsynligheten for å få innvilget din søknad.