Forbrukslån ved sykdom eller skade

Om du bor i Norge er du heldig på veldig mange måter. Norge er en av de beste landene i verden i forhold til sykelønnsordninger. Det offentlige dekker mye av utgiftene om uhellet er ute og du betaler kanskje en egenandel. Det er imidlertid en øvre grense på egenandelen. Når du har overskredet et visst beløp på visse behandlinger, undersøkelser og medisiner, får du frikort og du får helsetjenestene i det offentlige gratis, resten av året.

Dette høres kanskje perfekt ut. Og det kan kanskje høres ut som ingen trenger å merke sykdom eller skade på økonomien, men det er ikke alltid sånn i praksis. Egenandelen kan blant annet bli dyr for deg.

Dyrt å ikke være frisk

Egenandelen kan være brutal for lommeboka. Spesielt om du har mistet arbeidsinntekt på grunn av sykdom, eller om du for eksempel er pensjonist eller student som lever på studielån.

I tillegg er det ikke alle behandlinger, medisiner og hjelpemidler som dekkes av det offentlige. Visse alternative løsninger er ikke inkludert i denne ordningen. I tillegg er det kanskje andre behandlinger som hjelper på din livskvaliteten i hverdagen, men som ikke er kritiske eller livsviktige. Disse bør du regne med at du må betale full pris for.

Så hva kan løsningen være om dine økonomiske utfordringer blir for store? Et forbrukslån kan være veien å gå for deg, uansett om det er du som er syk, eller en av dine nærmeste.

Forbrukslån til lege og tannlege

Det koster å dra til legen. Selve undersøkelsen kan føles dyr nok i tillegg til at du kan bli belastet for ekstra kostnader på toppen av det. Blodprøver, attester, sykemeldinger og andre undersøkelser kan bli dyre til sammen, for ikke å snakke om hvor dyrt det er å gå til tannlegen.

Ingen nåde for tennene dine

Når det gjelder tennene dine er det nemlig ikke så mye som dekkes av frikort. Noen få, veldig alvorlige behandlinger er unntaket. I de fleste tilfeller må du kanskje ut med mer på ett tannlegebesøk enn det du bruker månedlig på mat, om ikke enda mer! Tannleger setter nemlig sine egne priser, og eventuelle ekstra behandlinger utover undersøkelsen vil som regel være mye høyere enn hos fastlegen.

Det finnes som regel to grunner til at vi utsetter det med å dra til tannlegen. Den ene grunnen er hvor ubehagelig det er for mange og den andre er hvor mye det koster. Men jo lenger vi utsetter det, jo mer ubehagelig kan det bli, både fysisk og økonomisk, når vi først drar dit. Det er derfor ikke så uvanlig å ta en prat med banken om forbrukslån når fakturaen kommer i etterkant. For å få innvilget et slikt lån må du oppfylle kravene til banken.

Forbrukslån til langvarige behandlinger

Store engangsutgifter kan være ille for økonomien selv om de som oftest er overkommelige. De er i det minste oversiktlige. Men har du ikke alle pengene der og da, kan du kanskje ordne det med et forbrukslån med den samme summen som den store utgiften. Du vet hvor mye du må betale, og at du er ferdig med lånet når det er betalt. Men med langvarige behandling eller medisinering kan det føles mer håpløst.

Faste utgifter på ubestemt tid

Går du til en fast behandling blir det en ekstra løpende utgift hver måned. Uansett om det er snakk om kiropraktor eller psykolog, akupunktur eller rehabilitering i privat regi. Går det så vidt rundt hver måned fra før av, vil man nok slite ytterligere med økonomien ved regelmessige behandlinger. Det samme gjelder dyre medisiner som ikke dekkes av det offentlige gjennom blå resept. Går du tom og må hente nye på apoteket, så hjelper det ikke at kontoen er tom. Da kan ofte et forbrukslån være den raskeste og enkleste utveien.

Forbrukslån til hjelpemidler

Mange hjelpemidler kan være gratis, avhengig av hvilke utfordringer man får. Spesielt de mest nødvendige kan lånes gratis, som for eksempel rullestol eller krykker. Men det samme prinsippet gjelder her som med det meste annet. Er det ikke kritisk, så må du antageligvis betale det selv. Trenger du hjelpemidler som gjør hverdagen litt lettere, så kan det ende opp med å koste deg dyrt, i hvert fall hvis diagnosen eller skaden din ikke er alvorlig nok til å bli godkjent.

Litt hjelp til det dagligdagse

Har du for eksempel smerter i ryggen, og problemer med å bøye deg? Da finnes det apparater du kan bruke for å plukke opp ting fra gulvet. Har du smerter i nakken? Da kan du trenge en spesialpute når du sover. Har du problemer på grunn av mangler i kroppen? Da finnes det mange ulike vitaminer og kosttilskudd som kan gi deg energien og helsen tilbake. Smerter i føttene trenger ikke være noe du bare må venne deg til. Med riktige sko eller spesialsåler vil du gjøre deg selv en tjeneste i lengden.

Alt dette er veldig fint. Problemet er bare at det kan koste mye. Sannsynligvis har du ikke tid til å spare opp midler da du trenger hjelpen umiddelbart. Tar du opp et forbrukslån får du gjort noe med problemet med en gang.

Forbrukslån når du ikke kan jobbe

Du trenger heldigvis ikke bli hjemløs selv om du blir for syk til å jobbe. I hvert fall ikke så lenge du får en sykemelding fra fastlegen din. De to første ukene betaler arbeidsgiveren sykepengene dine. Deretter tar NAV over. Du kan allikevel ikke forbli sykemeldt for alltid. Saken din kan også ta mer behandlingstid enn forventet når du søker om sykepenger i systemet.

Hva om du har en skade eller sykdom som er kronisk eller langvarig? Da kan NAV kreve at du finner en annen type jobb som passer deg bedre. Dette kan også innebære at du går betydelig ned i inntekt, både fordi du kanskje må gå ned i stillingsprosent eller du går over til en bransje du ikke har erfaring eller utdanning innenfor.

Forbrukslån kan utgjøre en stor forskjell

Sykdom eller skader kan gå hardt utover inntekten din i lengden, uansett hvor mange fine ordninger vi har her i landet. Med et forbrukslån kan det bli lettere å komme i forkant, i hvert fall i en overgangsperiode når ting er usikkert.
Du bør alltid ha i bakhodet at lånet må betales ned igjen etterpå. Det er lurt å ha oversikt over rentene på lånet ditt. Lånet må aldri bli en langvarig erstatning for lønn, men kanskje du vet at det vil bli færre utgifter senere. Kanskje du også vet at du vil få en høyere inntekt igjen når helsen er bedre. Da kan et forbrukslån være en grei løsning for å komme seg gjennom en vanskelig overgangsperiode.