Forbrukslån eller kredittkort?

Både forbrukslån og kredittkort er to former for lån uten sikkerhet. Hovedforskjellen er hvordan du får tilgang til midlene. Lån blir utbetalt til din konto, mens rammekreditt, som kredittkort, gir tilgang til gjennom et kort. Hva fungerer best? Og når bør du velge lån over kreditt?

Hva er forbrukslån

Et forbrukslån er et lån du kan ta opp i banken eller hos andre lånetilbydere uten å stille med sikkerhet. Det stilles heller ingen krav om egenkapital, og etableringsgebyret trekkes fra summen du får utbetalt. Forbrukslån har en låneramme på 5 000 til 600 000 kroner, avhengig av hvilken bank du søker lån hos. Uansett tilbyder er nedbetalingstiden den samme, mellom ett og fem år. Bankene har ikke lov til å innvilge mer enn fem års nedbetalingstid, med mindre lånet brukes til refinansiering.

Renter

Siden bankene ikke stiller krav til sikkerhet, tar de en økt risiko ved å innvilge slike lån. Denne risikoen gjenspeiles i rentene på lånet. Den laveste effektive renten du kan få på forbrukslån er 5 %, men den ligger i gjennomsnitt på over 10 %. Hvor høy eller lav rente du får tilbud om avhenger av din kredittscore. Scorer du godt får du bedre vilkår, da du regnes som en låntaker med lav risiko.

Hva er kredittkort?

Et kredittkort er enkelt forklart et bankkort med tilgang til en rammekreditt. Hvor mye du har tilgang til avhenger av banken, hva de tilbyr og hvilket kundeforhold du har. Mellom 1 000 og 50 000 kroner er en vanlig standard for kreditt, men som VIP-kunde i banken kan du få innvilget kreditt på 200 000 kroner om ønskelig.

For å få høyere kreditt må du ha en inntekt som viser at du har muligheten til å nedbetale kreditten innen fem år. Nedbetalingstiden på kredittkort er den samme som på forbrukslån, da denne grensen gjelder for alle typer lån uten sikkerhet.

Renter

Når det gjelder renten på kredittkort er det store variasjoner mellom de ulike tilbyderne. Noen tilbyr kredittkort med en effektiv rente på 15 %, mens andre har en rente på over 20 %. I tillegg tilbyr de aller fleste en rentefri periode. Det betyr at de første 20 til 60 dagene etter at du har brukt kortet vil du ikke bli belastet renter.

En enkel huskeregel for rentefri periode er at første faktura etter kjøp er uten renter. Nedbetaler du hele den brukte kreditten da vil du ikke bli belastet for renter, med mindre aktøren ikke tilbyr denne fordelen.

Forskjeller på forbrukslån og kreditt

Når du skal velge mellom lån og kreditt er det viktig å vurdere hva du tilbys, samt hvordan dette passer inn i din økonomi. Forbrukslån og kredittkort fungerer noe ulikt. Begge har sine fordeler og ulemper som spiller inn på hva som er mest lønnsomt.

Noe av det viktigste å tenke over når det står mellom lån og kreditt er hva pengene skal brukes til, og når har du behov for dem. Det er også viktig å tenke over hvor fort du kan nedbetale lånet, samt hvor mye du har behov for.

Hvilken løsning passer best?

Skal du gjøre store forbedringer på boligen er forbrukslån en god løsning. Du får alle pengene på konto samtidig, og kan betale for materiale, innbo og diverse annet etter hvert som det forfaller.

Skal du ut på reise er kredittkort derimot et bedre alternativ. De fleste kredittkortavtaler har inkludert reiseforsikring, slik at du er trygg på reise. I tillegg har du en ekstra sikkerhet om du skulle bli utsatt for svindel.

Oppsummering av forbrukslån

Forbrukslån og kreditt er begge løsninger som kan fungere når du har behov for lån og ikke kan stille med sikkerhet. Det viktigste å vurdere før du velger er hva du har behov for, hvor mye, og hvordan du ønsker å nedbetale lånebeløpet.